torsdag 20 november 2008

Hungerspelen

Författare: Suzanne Collins
Original Titel: The Hungergames
Svensk Titel: Hungerspelen
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 304
Kategori: Ung

Suzanne Collins började sin karriär som manusförfattare på Nickelodeon. Efter några år träffade hon en författare som övertygade henne om att börja skriva barnböcker; och så kom hennes första bok Gregor the Overlander till. Boken följdes snabbt utav fyra till, och de bildade The Underland Chronicles.
I september i år publicerades Suzannes första ungdomsbok, Hungerspelen.


24 deltagare.

Bara en kan överleva.
Välkommen till Hungerspelen.

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton år ut för att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Det är en kamp för mat, vatten och överlevnad, en kamp på liv och död.

Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att med risk för sitt eget liv själv ta Prims plats i spelen...Jag har läst många recensioner om den här boken, och alla har varit rörande överens - det här är en av årets bästa böcker. Så när jag såg den här boken på biblioteket var jag såklart tvungen att låna den. Och jag ångrar det inte en sekund!

Dock finns det vissa detaljer jag stör mig på i boken. För det första; namnen. Många utav karaktärerna har konstiga och påhittade namn som
Katniss, Primrose och Peeta. Boken ska i och för sig utspela sig i framtiden, men jag tror nog att många utav dagens namn kommer att leva kvar även då!

När jag först började läsa boken hade jag svårt att tro att boken utspelade sig i framtiden, tvärt om, den kunde likaväl ha utspelat sig på 1800-talet. Katniss och hennes familj lever i fattigdom, de äter växter och rötter, och använder det även som medicin. Det finns inte så många affärer, utan man utför mest byteshandel, kort sagt - vi är tillbaka på 1800-talet.
Språket i boken är också gammaldags, Katniss använder till exempel ordet "mor" istället för "mamma".

Längre in i boken lär man sig att landet är uppdelat i 12 distrikt som är specialiserade på olika saker, som jordbruk och kolbrytning. Landet styrs av en högtekeologisk huvudstad, och en mäktig regim. Landets invånare är ständigt bevakade och bryter de mot några regler eller talar illa om regimen så blir de bestraffade - i värsta fall med döden.
Från början var landet uppdelat i 13 distrikt, men när det 13:e distriktet gjorde uppror mot huvudstaden utplånades det helt. Som en påminnelse till de andra distrikten utförs varje år Hungerspelen, där 24 ungdomar, två från varje distrikt, slåss mot varandra tills endast en överlevande finns kvar.

Hungerspelen är en jättespännande bok som såklart handlar mycket om överlevnad, men även om vänskap och kärlek.

Boken slutar inte helt bra, man blir lite arg på Katniss och vill ruska om henne lite och få henne att skärpa sig, men som tur är finns det inte bara en fortsättning på boken, utan två!
Jag kommer garanterat att kasta mig över nästa bok så snart den kommer ut.


Så lever
Hungerspelen upp till sitt rykte? Absolut. Om du gillar I morgon när kriget kom- böckerna av John Marsden så kommer du att älska den här!
Betyg: 8 av 10

1 kommentar:

Lenore sa...

I loved loved loved this!

Jeg elsker Hunger Games!